Ημερολόγιο  

Οκτώβριος 2015
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
   

Ρολόϊ  

   

Επισκέπτες  

Σήμερα10
Χθες12
Εβδομάδα71
Μήνας117
Συνολικά11366

Πληροφορίες Επισκέπτη: Unknown - Unknown
   

Ψηφίστε  

Σας αρέσει το site του Συλλόγου Γυναικών;

   

Social Media  

Επισκεφτείτε τις παρακάτω σελίδες κοινωνικής δικτύωσης:

facebook-icon gplus-icon linkedin-icontwitter-icon youtube-icon skype-icon

   

Ηλεκτρονική Εφημερίδα

newspaperΘέλουμε να κάνουμε την ιστοσελίδα μας πιο ελκυστική. Στη φόρμα που ακολουθεί - πατήστε 'Προσθήκη ενός Άρθρου' για να εμφανιστεί - μπορείτε να στείλετε κείμενα, άρθρα ή ό,τι άλλο θέλετε για δημοσίευση. Τα κείμενα θα ελέγχονται πριν τη δημοσίευσή τους (άρθρα υβριστικά, ρατσιστικά ή κομματικά δε θα δημοσιεύονται).

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ

Στις 25 Ιουλίου 2013, παραμονή της Αγίας Παρασκευής, μετά την περιφορά της εικόνας της Αγίας,ο Σύλλογος Γυναικών Πρώτης οργάνωσε Μουσική Βραδιά στην πλατεία του χωριού. Η πλατεία ήταν πανέμορφη, φωτισμένη, μέσα στο πράσινο.Το πανό του Συλλόγου στο παρκάκι, μπροστά στο επιβλητικό καπνομάγαζο( σπίτια Λαδιά), μαρτυρούσε τους διοργανωτές. Κόσμος πολύς στις καρέκλες(κυρίως γυναίκες). Κόσμος πολύς και στις καφετέριες και στις ταβέρνες. Οι Πρωταίοι μουσικοί κ.Νικολαϊδης, Βελλίκης και Βέλλιος μας ταξίδεψαν με ωραία τραγούδια και ωραία μουσική για τρεις περίπου ώρες.Ο Σύλλογος Γυναικών οργάνωσε λαχειοφόρο αγορά. Μελη του Συλλόγου όλο τον Ιούλιο πουλούσαν τα λαχεία και σήμερα, στην πλατεία του χωριού, μπροστά σε όλους έγινε η κλήρωση μιας τηλεόρασης plasma, 26 ιντσών.Τυχερός είναι αυτός που κρατά το λαχείο με αριθμό 971. Η βραδιά ήταν υπέροχη, ένα μουσικό ταξίδι, που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα. Ο Σύλλογος Γυναικών ευχαριστεί όλους, όσους βοήθησαν στην οργάνωση αυτής της βραδιάς. Επίσης ευχαριστεί όλους τους κατοίκους του χωριού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Και του χρόνου......

26 - 07 - 2013 ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Τη μέρα αυτή γιορτάζει η εκκλησία, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.Ο Σύλλογος Γυναικών έκανε αρτοκλασία και στο τέλος της λειτουργίας μοίρασε κασετίνες με γλυκά σε όλο το εκκλησίασμα.
 
Ημερομηνία προσθήκης: 01 / 08 / 2013
Προστέθηκε από: Αγγελική
Καλαμαριά
Κύπρος: «The party is over»

Ένα κείμενο-άποψη για το πως έφτασε η Κύπρος στην οικονομική κρίση και μάλιστα γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο, κάνει θραύση στο διαδίκτυο.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από το κείμενο που δημοσιεύται στον Φιλελεύθερο:
«Εμείς επληρώναμεν την Κοκούλλαν τηλεφωνήτριαν στο δημόσιον 2,000 ευρώ τον μήνα για την πολλά δύσκολην δουλειάν να. . . απαντά τα τηλέφωνα, τον Μήτσιον αρκάτην στο Τμήμαν Υδάτων 2,500 για να φακκά γυρόν τα χωρκά τζιε να πίννει καφέν στον καφενέν του Κκελετζή στο Αρεθκιού ως η ώρα 2. 30 το μεσημέριν με το διπλοκάμπινον της υπηρεσίας, τον Αντωνάκην δάσκαλον συνδικαλιστήν της ΟΕΛΜΕΚ 3,500 για να δουλεύκει 7 μήνες τον χρόνον ως τις 2 το μεσημέριν τζιε να φκάλλει αλλότοσα αφορολόγητα που τα ιδιαίτερα, την Τζούλια γκαρσόνι του αέρα στην Cyprus Airways 5,000 ευρώ τον μήναν για να βάλλει καβέν τζιε να σερβίρει σάντουϊτς, τον Τόνυ 30 χρονών κοπελλούϊν στο Private Banking της Λαϊκης 8,000 ευρώ τον μήναν για να τα κνίθει ούλλη μέρα τζιε να κάμνει business lunch με Ρώσσους money launderers στην Πυξίδαν, τον κύριον Ανδρεάκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 10,000 μιστόν τον μήναν plus 60,000 τον χρόνον που ευρωπαϊκα project για να παριστάνει τον προφεσσορ του Χάρβαρτ τζιε να διδάσκει 3 ώρες την εφτομάαν, τζιε τον Χριστάκην 12,000 ευρώ τον μήναν αφορολόγητα που…εσπούδασεν 20 μήνες για να γινεί λεωφοριατζής του αέρα πιλόττος της Cyprus Airways. Επαράγαμεν το απόλυτον τίποτα ως οικονομία τζιε ετρώαμεν το ούτσσιαλιν μας, την στιγμήν που στην Ελλάδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πιάννει 1,750 ευρώ, οι καθηγητές πανεπιστημίου 1,200 ευρώ τζιε σε άλλες Ευρωπαϊκες χώρες παράγουν τζιε εξάγουν τα πάντα τζιε πιάννουν τους μισούς μισθούς που εμάς».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:
Εδώ τζιε πάρα πολλά χρόνια, ΟΛΟΙ οι πιο κάτω εκάμναμεν ένα μεγάλο ΠΑΡΤΥ, το οποίον είχαμε την ψευδαίσθηση ότι εν θα ετέλειωνεν ποττέ:
Εβάλλαμε εμείς τζιε οι ξένοι (Ρώσσοι, Καλαμαράδες, Εγγλέζοι κ. λπ. ) τις καταθέσεις μας στις 2 μεγάλες τράπεζες μας, Τράπεζα Κύπρου (ΤΚ) τζιε Λαϊκή Τράπεζα (ΛΤ) έναντι ενός εξωπραγματικά ψηλού επιτοκίου που εν υπήρχε πουθενά στην Ευρωζώνη.
Εμείς εψηφίζαμεν τα Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) των 2 τραπεζών ΤΚ τζιε ΛΤ.
Τα ΔΣ που εμείς εψηφίζαμε επαίρναν εμαζεύκαν τούτην ούλλην την απίστευτην ρευστότητα, δεν εξέραν τι να την κάμουν, τζιε εκάμναν super risky investments για να δείχνουν super κέρδη. Επίαν στην Ελλάδα, επίαν στην Ρωσσία, επίαν στην Σερβία, επίαν στην Ρουμανίαν, επίαν στην Αγγλία, εν έμεινε καντούνι της Ευρώπης που εν επίαν οι γκουρού τραπεζίτες μας, εκ Καϊμακλίου τζιε Άι Δεμέτη ορμώμενοι, για να το παίξουν “expert bankers” ανά την Ευρώπην.
Τα ΔΣ που εμείς εψηφίζαμεν, εγοράζαν τοξικά-απόβλητα ομόλογα της Ελλάδας σε χαμηλές τιμές για να τα πουλήσουν πίσω του Ελληνικού κράτους σε πιο ψηλές τιμές για να δείχνουν παραπάνω super κέρδη. (Κατακρίβειαν εν τα εγοράσαν, αλλά τα εξιφορτώσαν πάνω στους φωστήρες μας οι «αχάπαροι» Γερμανοί της Deutche Bank).
Που τα super κέρδη των τραπεζών επληρωνούμαστεν ούλλοι εμείς οι μέτοχοι (καμιάν 200,000 Κυπραίοι) super μερίσματα, super δωρεάν μετοχές, super δικαιώματα προτίμησης κ.λ.π.
Που τα super κέρδη των τραπεζών τα ΔΣ επληρώναν τους εαυτούς τους τζιε τους διευθυντάδες των τραπεζών μας super bonuses εκατομμυρίων.
Που τα super κέρδη των τραπεζών οι υπαλλήλοι των τραπεζών επαίρναν super ωφελήματα, super μισθούς, super ταμεία προνοίας, super εφάπαξ σύνταξης (μέχρι τζιε 1 εκατομμύριο έκαστος σε κάποιες περιπτώσεις), προνόμια που τους εξασφάλιζαν οι super συνδικαλιστές εργατοπατέρες ΧατζηκωστοΚυριτσοΧατζηπέτρου.
Εμείς επιάνναμεν super τόκους πας τις καταθέσεις μας 5% τζιε 6%, αντί 0. 5% που έπιαννεν ούλλος ο κόσμος σε ούλλην την Ευρώπη.
Εμείς επιερώναμεν τους λογιστές, ελεγκτές, δικηγόρους τζιε άλλους συμβούλους μας super αμοιβές για να μας συμβουλεύκουν πως να συντηρούμεν τούντο «ωραίον σύστημαν που εστήσαμεν» πάνω σε χάρτινες βάσεις (5%-6% επιτόκια στο ευρώ vs 0. 5% σε όλες τις άλλες χώρες τις ευρωζώνης – δεν χρειάζεται να είσαι rocket scientist για να καταλάβεις ότι τούντο σύστημαν κάποτε θα γύρει).
Το κράτος μας επιερώνετουν super φόρους από τα super κέρδη των τραπεζών μας τζιε τους super τόκους τους δικούς μας.
Το κράτος μας εδιόριζεν μας εμάς, τα αδέρφκια μας, τους συγγενείς μας, τον γιον μας («εν καλός ο μιτσίς σιόρ, εν σπουδασμένος της Αγγλίας, εν τελειωμένος του Λοντίνου» – εν έκαμνε clarify ότι ναι μεν εσπούδασεν «στο Λονδίνο» αλλά στο… University of Wolverhampton νούμερον 367 στα rankings, τζιε άφηννεν να εννοηθεί ότι ετέλειωσεν στο …. London School of Economics) με super μισθούς, super ΑΤΑ, super συνταξιοδοτικά ωφελήματα, στην Κυβέρνηση, στες Κυπριακές Αερογραμμές, στην Eurocypria, στην CYTA, στην ΑΗΚ κ.λ.π.
Εμείς επληρώναμεν την Κοκούλλαν τηλεφωνήτριαν στο δημόσιον 2,000 ευρώ τον μήνα για την πολλά δύσκολην δουλειάν να. . . απαντά τα τηλέφωνα, τον Μήτσιον αρκάτην στο Τμήμαν Υδάτων 2,500 για να φακκά γυρόν τα χωρκά τζιε να πίννει καφέν στον καφενέν του Κκελετζή στο Αρεθκιού ως η ώρα 2. 30 το μεσημέριν με το διπλοκάμπινον της υπηρεσίας, τον Αντωνάκην δάσκαλον συνδικαλιστήν της ΟΕΛΜΕΚ 3,500 για να δουλεύκει 7 μήνες τον χρόνον ως τις 2 το μεσημέριν τζιε να φκάλλει αλλότοσα αφορολόγητα που τα ιδιαίτερα, την Τζούλια γκαρσόνι του αέρα στην Cyprus Airways 5,000 ευρώ τον μήναν για να βάλλει καβέν τζιε να σερβίρει σάντουϊτς, τον Τόνυ 30 χρονών κοπελλούϊν στο Private Banking της Λαϊκης 8,000 ευρώ τον μήναν για να τα κνίθει ούλλη μέρα τζιε να κάμνει business lunch με Ρώσσους money launderers στην Πυξίδαν, τον κύριον Ανδρεάκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 10,000 μιστόν τον μήναν plus 60,000 τον χρόνον που ευρωπαϊκα project για να παριστάνει τον προφεσσορ του Χάρβαρτ τζιε να διδάσκει 3 ώρες την εφτομάαν, τζιε τον Χριστάκην 12,000 ευρώ τον μήναν αφορολόγητα που…εσπούδασεν 20 μήνες για να γινεί λεωφοριατζής του αέρα πιλόττος της Cyprus Airways. Επαράγαμεν το απόλυτον τίποτα ως οικονομία τζιε ετρώαμεν το ούτσσιαλιν μας, την στιγμήν που στην Ελλάδα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πιάννει 1,750 ευρώ, οι καθηγητές πανεπιστημίου 1,200 ευρώ τζιε σε άλλες Ευρωπαϊκες χώρες παράγουν τζιε εξάγουν τα πάντα τζιε πιάννουν τους μισούς μισθούς που εμάς.
Εμείς εψηφίσαμεν για προηγούμενον πρόεδρον μας τον κύριον υπεύθυνον της κατάρρευσης μας, τον απόλυτον αχάπαρον, τον Αρτεμάκη της πολιτικής ("εγώ εν τζιε"…) ο οποίος που τα μέσα του 2011 που δεν μας εδανείζαν πλεόν οι αγορές αρκέψαμεν τζιε ερουφούσαμεν τα δισεκατομμύρια των Ευρωπαίων του ELA σαν τα στραγάλια, ο οποίος πρόεδρος ούτε καν εμίλαν τους Ευρωπαίους όταν τον επροειδοποιούσαν «πάρε μέτρα τζιε η φουσκαροφουσκάτσα σου εν να σπάσει». Αντίθετα επίεννεν στες Βρυξέλλες τζιε ελάλεν τους «είμαι κουμμουνιστής τζιε είμαι περήφανος… οι αγορές σας εν κλεφταράδες των λαών», τζιε εθωρούσαν τον τα πλάσματα τζιε εδιερωτούνταν αν ήταν πρόεδρος κράτους της Ευρωζώνης, ή απλώς κάποιος παγωτάρης που επέρναν πόξω τζιε είδεν φως τζιε εμπήκεν μέσα.
Εμείς εδιορίσαμεν, μέσω του αχάπαρου,τον Διοικητήν της Κεντρικής που άφηκε ένα τραπεζικό πτώμα, την Λαϊκή, να ρουφήσει 10 δισεκατομμύρια ώσπου να γίνουν εκλογές, απλώς τζιε μόνον για να μεν γύρει η τράπεζα επί κυβέρνησης Χριστόφκια τζιε να κληρονομήσει τον βόθρον ο Αναστασιάδης.
Εμείς εψηφίσαμεν τους 56 βολευτές μας,οι οποιοι τον Ιούνην του 2012 εδώκαν 1. 8 δισεκατομμύρια του τραπεζικού πτώματος τζιε εν επρόσεξαν ότι είσιεν ήδη πάρει 5 δισεκατομμύρια ELA, διότι (άκου δικαιολογίαν!)…ήταν στην σελίδαν 63 του κειμένου, τζιε… εν επρολάβαν να το θκιαβάσουν!
Εμείς εψηφίσαμεν τον νέον πρόεδρον που τζίνος τζιε οι σύμβουλοι του ενώ ήξεραν ή έπρεπε να ξέρουν ότι ετέθηκεν θέμα να κόψουν το ELA της Λαϊκής που τις 21 Ιανουαρίου 2013, τζιε με 1,000 παρακάλια τελικά εδώσαν μας 2 μήνες παράτασην λόγω εκλογών, επίεν στις 15 Μαρτίου στο Eurogroup απροετοίμαστος τζιε όταν του εθέσαν θέμα ELA των Κυπριακών Τραπεζών επίεν να κάμει τον Ράμπο τζιε είπεν τους «φέφκω», τζιε είπαν του «έτην τζιαχαμέ την πόρταν»… τζιε εστράφην πίσω!
Εμείς εψηφίσαμεν τον νέον πρόεδρον που κατά τύχης λλίες μέρες πριν το Euro Group ο γαμπρός του έφκαλλεν έναν καρατέλλον εκατομμύρια στο εξωτερικόν για να πιερώσει αγοράν γης …στην Κύπρον.
Εστήσαμεν μια χαρά το πλυντήριον μας βασιζόμενοι στα πιο ψηλά επιτόκια της Ευρωζώνης τζιε ετρώαμεν ούλλοι που γυρόν ως το 2012. Πριν το 2012 οι Ευρωπαίοι εσουξουλούσαν μας μεν για το τραπεζικόν μας σύστημα… «ρε κοπέλλια εστήσετε μεγάλον πλυντήριον, κάμετε κάτι, θωρούν σας…» αλλά εμείς δεν τους εβάλλαμεν φτιν διότι δεν εχρειαζούμαστεν δανεικά που λλόου τους. Τούτη η ιστορία εκράτησεν ως τον Ιούνην του 2012 που εχρειαστήκαμεν δανεικά για να συνεχίσουμεν το party…
Όταν τα super risky investments των τραπεζών μας εκάμαν back fire τζιε εγύραν ούλλα πάνω μας, κλαίμεν σαν τα μουνιά τζιε θέλουμεν να πληρώσουν τες ζημιές των τραπεζών τζιε τον λοαρκασμό του party ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, αλλά ο φορολογούμενος Γερμανός, Ολλανδός, Φιλανδός κ. λπ. ο οποίος δουλεύκει σαν το ΧΤΗΝΟΝ ούλλη μέρα τζιε παράγει προϊόντα ανταγωνιστικά που πουλιούνται σε όλο τον κόσμο, τζιε ο οποίος ΔΕΝ ΕΙΧΕΝ ΕΤΣΙ SUPER ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΖΙΕ ΟΦΕΛΗΜΑΤΑ ΣΑΝ ΕΜΑΣ τζιε ο οποίος ζει σε ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών τζιε οδηγεί ένα Peugeoυδι 11 αλόγων, τζιε όταν έρκετουν στην Κύπρο τζιε εθώρεν ΕΜΑΣ πως εζιούσαμεν, εδιερωτάτουν τι στ' ανάθεμα κάμνουμεν εμείς σωστά τζιε εκείνος λάθος, τζιε εμείς ζιούμεν σαν τους μαχαραγιάδες μες τες οκέλλες των 500 τετραγωνικών, με τα εξοχικά στον Πρωταρά «πας στο τζύμμαν» με τες Mercendares των 35 αλόγων, με τα ΒΜW των 20 αλόγων «του μιτσί» που του το επιάαμεν δώρον γιατί έκαμεν το μεγάλον και συγκλονιστικόν κατόρθωμαν να… "φκάλει τον στρατόν", τζιε το AUDI TOUAREG 30 αλόγων της γαινέκας για να χωρεί το ψούμνισμα άμαν πηένει στο Άρφα Μέγα «με την φιλιππινεζού».
Τώρα που έσκασε η ΦΟΥΣΚΑ ΜΑΣ μες στα σιέρκα μας γυρεύκουμε το λάθος τζιε ξιτιμάζουμεν τους Ευρωπαίους ότι εν τζίνοι που φταιν για τα κακά μας. Πάντα ΦΤΑΙΝ ΜΑΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ! Ε,λοιπον,ΟΧΙ, ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ για το χάλιν μας, άλλος λιγότερο (διότι εψήφιζεν τζίνους που εψήφιζεν), τζιε άλλος περισσότερον (διότι έκλεφκεν που μες το συρτάριν).
Κατηγορούμεν τους Ευρωπαίους ότι θέλουν να μας καταστρέψουν. ΟΧΙ, ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ εκαταστραφήκαμε! Εζούσαμε, ετρώαμε τζιε επίναμε σε ένα τρελλό party τζιε η MERKEL απλώς είδε ότι τους τελευταίους 12 μήνες επιέρωννεν τζείνη τζιε οι φορολογούμενοι της τον λοαρκασμόν (12 δισεκατομμύρια ELA) τζιε απλώς είπε ότι ΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ετράβησεν την πρίζα τζιε “the party is over”.
Κατηγορούμεν τους Ευρωπαίους ότι θέλουν να καταστρέψουν το χρηματοοικονομικό μας κέντρο τζιε το υδροκέφαλο τζιε παραφουσκωμένο τραπεζικό μας σύστημα (7 φορές του ΑΕΠ μας), τζιε διερωτούμαστε γιατί να μεν φωνάζουν τζιε για το Λουξεμβούργο που το τραπεζικό του σύστημα είναι 24 φορές του ΑΕΠ του.
Συγνώμην, αλλά έννεν το Λουξεμβούργο που είναι γονατιστός θκιακονιτής στο Euro Group ζητώντας δανεικά για να «ζήσει ως πάρατζι τζιε θωρούμεν». ΕΜΕΙΣ είμαστε. ΕΜΕΙΣ έχουμε παττίσει το κράτος τζιε το τραπεζικό μας σύστημα τζιε ΕΜΕΙΣ είμαστε γονατιστοί τζιε παρακαλούμε να μας δώσουν να φάμε τζιάλλα, να συνεχίσουμε το party, να ταϊσουμε τζιε άλλο το υδροκέφαλο τζιε υπερτροφικό κράτος μας με τους super μισθούς, τες super οκέλλες, τες super ΑΤΑ, τα super προνόμια τζιε τα super 5-6 ταξίθκια μέσα σε έναν χρόνον στο εξωτερικό για . . . "να δούμε το Αποελλί στο Chhampppio Li".
Είπαν μας ότι που τα 15. 8 δισεκατομμύρια που θκιακονούμεν, να μας δώσουν τα 10 δισεκατομμύρια δανεικά, διότι τόσα αντέχουμε τζιε τόσα μπορούμε να αποπληρώσουμε, τζιε μάλιστα με επιτόκιο 2. 5% (αντί 4. 5% που πληρώνουμεν στη Ρωσσία), έναρξη αποπληρωμής ύστερα που 10 χρόνια τζιε περίοδο αποπληρωμής 30 χρόνια, τζιε να έβρουμεν μόνοι μας τα υπόλοιπα 5. 8 δισεκατομμύρια που μας λίφκουντε, τζιε εκιστήσαμεν τζιε είπαμεν τους ένα «ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΤΖΙΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΟΧΙ» τζιε επανυγηρίζαμεν με κότσινες σημαίες μες τες στράτες που «τους εκάτσαμεν πάνω».
Κατηγορούμεν τους Ευρωπαίους ως τοκογλύφους (!) τζιε εσιηστήκαμεν τζιε θέλουμε να μας τα δώκουν ούλλα τα 15. 8 δισεκατομμύρια τζείνοι τζιε μάλιστα χωρίς όρους που να «υποδηλώνουν τον περήφανο τζιε αγέροχο Κυπριακό λαό», για να τα φάμε σαν τα χτηνά τζιε να συνεχίσουμε το party!
Επίαμεν σαν τα κλαμένα τα μουνιά στην Ρωσσία πέρκι μας σύρουν τζίνοι 5-6 δισεκατομμύρια (με επιτόκιο 4. 5%, – αντί 2. 5% που θέλουν οι «τοκογλύφοι» Ευρωπαίοι) για να συνεχίσουμεν το party ως πάρατζι, τζιε είπαν μας «να πάμεν να γαμηθούμεν».
ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ, τζιε ίσως αυτοί οι πολιτικοί μας φωστήρες που θέλουν να φκούμε εκτός Ευρωζώνης να έχουν δίκαιο.
Είμαστε μουλλάες τζιε εν μας αξίζει να ζιούμε στην Ευρώπη. Καλλύττερα να κάμουμε «ζώνη» με την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την Συρία τζιε την Τυνησία, να τζοιμούμαστεν σαν τα χτηνά ούλλη μέρα, να κυκλοφορούμεν με τους γαδάρους τζιε τα ποδήλατα, να γυρίζουμεν με τα κοντοτσσιάτταλα τζιε τα φλι-φλο μες τες στράτες, να παράγουμε ΤΙΠΟΤΑ τζιε να τρώμε στρούθους, κατσσόσιηρους τζιε τεράτσσια, τζιε να λουννούμαστε μιαν φοράν το Πάσκαν τζιε μιαν την Πρωτογρονιάν μες τους ποταμούς. Εξάλλου, εν διαφέρουμε τζιε πολλά που τους μουλλάες…
Τελευταία ευκαιρία μας η συμφωνία με την Τροϊκα.
Εάν δεν βρούμε λύση που να δείχνει ότι εκαταλάβαμεν που εμπήκαμε, να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους ότι εβάλαμεν νουν τζιε ότι θα μάθουμε να δουλεύκουμε, να παράγουμε τζιε να τρώμε βάση των δυνατοτήτων μας τζιε της παραγωγικότητας μας, τζιε ότι άμαν δανειζούμαστε πρέπει τζιε να τα επιστρέφουμε τζιόλας, τζιε όχι κάθε λίγο να τα τρώμε τζιε να πηγαίνουμεν τζιε να ζητούμεν τζιάλλα χωρίς «περιοριστικούς όρους τζιε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής» τζιε άμα μας αρνούνται να τους λαλούμεν «περήφανα τζιε βροντερά ΟΧΙ» τζιε να κάμνουμεν παναϋριν με τον νουν μας τζιε να πανηγυρίζουμεν μόνοι μας μες τες στράτες ότι «εκάτσαμεν τους την», εν να μας ασσικτηρίσουν, . . . πάμε στην λίρα . . . τζιε ετοιμαστείτε να ζήσετε στην Κύπρο του 1910.
SORRY αλλά the party is over.
 
Ημερομηνία προσθήκης: 12 / 07 / 2013
Προστέθηκε από: Αγγελική
Καλαμαριά
ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ:

 • "Έχεις λουκέτο", με τον Γ. Στουρνάρα.

 • "Έχεις μπουκέτο", με τον Ηλία Κασιδιάρη.

 • "Πολύ σκληρός για να σηκωθεί", Με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

 • "Καμιά Ντροπή", με τον Γιάννη Πρετεντέρη.

 • "Ατίθασα πιάτα", εκπομπή μαγειρικής με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 • "Ναζί κανεις ή να μην ζει?"

 • "Το σκατό σας παξιμάδι", εκπομπή μαγειρικής.

 • "Σαν Τζήμερα".

 • "Στην κουζίνα", με τον Πάγκαλο.

 • "Το μινόρε της Χρυσής Αυγής".

 • "Αγάπη μου συρρίκνωσα την λίστα", με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

 • "Εισαι πιο έξυπνος απο ένα δεκάχρονο;" παρουσίαση Γιώργος Παπανδρέου.

 • "Πρωϊνή και μεσημεριανή και βραδινή Μελέτη", με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

 • "Ελλάς το μεταλλείο σου", με το Χρήστο Πάχτα.

 • "Ποιός θέλει να γίνει δισεκατομμυριούχος?", τηλεπαιχνίδι με παρουσιαστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

 • "Κυριακή στο χωριό" με τον Άδωνη, την Ευγενία και τα παιδιά.

 • "Το ξύλο βγήκε απ´τον παράδεισο", με τον Νίκο Δενδια,
 • "Βασικώς Αμέτοχος", με τον Κάρολο Παπούλια.

 • "ΕΠΕΝδυσεις", οικονομική εκπομπή με οικονομολογους ταξιτζήδες.

 • "Ξεμένουμε από Ελλάδα", με τη Μαρία Ρεπούση και τον Πέτρο Τατσόπουλο.

 • "Σαν Σήμερα", παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

 • "Η διαφάνεια άργησε μία μέρα.", μία παραγωγή του Υπουργείου Απασχόλησης.

 • "Βλαμμένα κόκκινα μυαλά", με τον Μαυρουδή Βορίδη.

 • "Μια φορά κι έναν καιρό...ήταν ο Έλληνας".

 • "Του ΑΣΕΠ τα Παραμύθια".

 • "Κλεφτρόνι και gentleman", με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

 • "Ουτοπία", με το κουκλοθέατρο της Άγκελας Μέρκελ. Εμφανίζονται ο Αντώνης ο Μανάβης, Ο Βαγγέλης το Καρπούζι, ο Φώτης το Βλίτο.

 • "Δελτίο στη Νοηματική", με τον Ηλία Παναγιώταρο.

 
Ημερομηνία προσθήκης: 12 / 07 / 2013
Προστέθηκε από: Θάλεια
Αθήνα
Μια ματιά στο παρελθόν: Η διασκέδαση των νέων στη δεκαετία του’60
Του Χρήστου Αθ. Φάκα

Οι κάτοικοι της Πρώτης, πάντοτε φιλέορτοι, στη δύσκολη και φτωχή δεκαετία του 1960, διασκέδαζαν με την ψυχή τους… Κυρίως οι νέοι «το έριχναν έξω» με πολλούς τρόπους. Συζητώντας με τους «ώριμους» πια συγχωριανούς μας σήμερα, μαθαίνουμε πως η διασκέδασή τους τότε ήταν πλούσια, αφού περιείχε:
ΚΑΝΤΑΔΕΣ, δηλαδή βραδινά τραγούδια. Οι νέοι σχημάτιζαν παρέες των 6 – 7 ατόμων και τραγουδούσαν στους δρόμους του χωριού. Οι καντάδες γινόταν συνήθως τα Σαββατοκύριακα που έλειπαν οι καθηγητές. Όσοι νέοι ήταν ακόμα μαθητές του Γυμνασίου, απαγορευόταν να κυκλοφορούν στους δρόμους αργά τη νύχτα. Οι καντάδες λοιπόν γινόταν μέχρι μια εύλογη ώρα. Τραγουδούσαν συνήθως Γούναρη, Μαρούδα, Tσιτσάνη, Καζαντζίδη, τα τραγούδια της παλιάς Αθήνας, κλπ.
ΡΑΚΙ τις Κυριακές. Έβαζαν όλοι το χαρτζιλίκι τους (ρεφενέ), ότι είχε ο καθένας στην τσέπη του και πήγαιναν για ρακί σε καλοκαιρινά μαγαζιά και κυρίως στην ταράτσα του καφενείου του Στέργιου Γούλια, πάνω από το σημερινό ταβερνάκι του Πέτρου Δίγκα και το φαρμακείο του Βασίλη Τσιουτσιούλη.
ΤΣΙΓΑΡΟ χύμα. Το ίδιο γινόταν και με το κάπνισμα. Έβαζαν όλοι το χαρτζιλίκι τους και αγόραζαν χύμα τσιγάρα Ρήγας, που είχε μισή δραχμή το 1 τσιγάρο. Όσοι δεν είχαν χρήματα, κάπνιζαν τις βασιλικές γόπες της παρέας.
ΠΑΡΤΙ στις ονομαστικές εορτές. Κάθε φορά που γιόρταζε κάποιος οργάνωνε Πάρτι στο σπίτι του. Τις πρώτες ώρες γινόταν η υποδοχή, οι ευχές, τα κεράσματα και η συζήτηση (μουχαμπέτ’). Μετά άρχιζε ο χορός και το ποτό (βερμούτ). Τα τραγούδια που ακούγονταν ήταν του Πασχάλη, της Καίτης Χωματά, της Πόπης Αστεριάδου, Ολύμπιανς (το σχολείο, ο τρόπος που μ’ αγαπάς… και όλες οι επιτυχίες της εποχής εκείνης). Τα τραγούδια τα άκουγαν σε πικάπ με δίσκους των 33 στροφών ή σε κασέτες με ταινίες. Το πάρτι σχολούσε συνήθως νωρίς, επειδή γκρίνιαζαν οι γονείς των κοριτσιών και επειδή η έφοδος των καθηγητών του Γυμνασίου ήταν συχνή στα σπίτια των μαθητών που γιόρταζαν (Ιωαννίδης, Σάκκος, Μπαχατύρογλου, Καλαϊτζής, Στεφανίδης).
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ που υπήρχε τότε και ήταν του Τσιαπκίνη Κωνσταντίνου (Κώτσος). Σ’ αυτό πήγαιναν τα παιδιά μέχρι 15 χρονών.
ΣΤΕΚΙΑ, δηλαδή μικρά μαγαζιά για φτηνή διασκέδαση. Το στέκι του Μπαφέρα Γιώργου ήταν για πολλούς νέους καλός χώρος για διασκέδαση, κυρίως για τα απογεύματα της Κυριακής και τα απογεύματα των εορτών. Αυτό βρισκόταν μετά το γεφυράκι, πηγαίνοντας για τον Αϊ Γιώργη. Σ’ αυτό το στέκι οι νέοι έπαιζαν star. Αφού έτρωγαν μια μικρή σοκολάτα, κρατούσαν τη φωτογραφία ενός ποδοσφαιριστή που είχε μέσα. Με τους αριθμούς των καρτών που συγκέντρωναν έπαιζαν ένα τυχερό παιχνίδι βάζοντας στοιχήματα. Ήταν δηλαδή ένα υποτυπώδες κουμάρ’. Το ίδιο γινόταν και στο στέκι του Κουβράκη Απόστολου.
ΜΠΑΛΑΚΙΑ, δηλαδή τα σφαιριστήρια του χωριού που ήταν τρία: του Βαρδαλά Αγγελάκη, του Κουκουβέτσιου Κώστα (Αρετής) και του Τσιώτα Λέανδρου. Παίζοντας ποδοσφαιράκια οι νέοι διασκέδαζαν αρκετές ώρες αλλά στους μαθητές του Γυμνασίου απαγορευόταν αυστηρά η είσοδος.
ΒΟΛΤΑ που γινόταν από το κέντρο του χωριού μέχρι τον Κλιτσιάκο από τη μια μεριά και από το κέντρο του χωριού ως το Γυμνάσιο από την άλλη μεριά. Τα καλοκαίρια γινόταν η βόλτα και τις καθημερινές. Ήταν το νυφοπάζαρο του χωριού.
ΜΠΑΝΙΑ που γινόταν στους ζεστούς μήνες του χρόνου στις τσιμεντένιες στέρνες του χωριού. Στα διαλείμματα και στα κενά των μαθημάτων γινόταν τα μπάνια των μαθητών κυρίως στις στέρνες του Παπαποστόλη. «Μια βουτιά και πίσω», όπως έλεγαν οι ίδιοι.
ΚΛΕΨΙΜΟ ΦΡΟΥΤΩΝ. Πολύ συχνά οι νέοι έκλεβαν φρούτα τις νύχτες από τα δέντρα που βρισκόταν στις αυλές και στους μπαξέδες των σπιτιών. Μεγάλοι πειρασμοί ήταν τα δαμάσκηνα του Φουσκωτή και τα ρόδα από τις ροδιές του Χατζηδίμπα Άγγελου και του Λαδιά Αχιλλέα.

Διαφορετική βέβαια ήταν η διασκέδαση των ενηλίκων, που ήταν πιο δαπανηρή και είχε περισσότερες αισθητικές απαιτήσεις (χτένισμα, κουστούμι, φουστάνι,…) όταν γινόταν κάποια επίσημη έξοδος ή η προετοιμασία του σπιτιού για κάποια ονομαστική εορτή και γιόρταζε ο νοικοκύρης ή η οικοδέσποινα του σπιτιού.
 
Ημερομηνία προσθήκης: 04 / 07 / 2013
Προστέθηκε από: ANTA AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ 26ο
ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ
ΝΕΟΦΥΤΟΣ Η΄
Ο εκ Πρώτης καταγόμενος, Παγγαιορίτης Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Πόσα ξέρουμε για τις ρίζες του

Του Νικολάου Στ. Μπακάλη

Υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία έλαμψαν με την παρουσία τους σ’ αυτή τη ζωή, διανύοντας φωτεινή διαδρομή. Κινδυνεύουν όμως να μείνουν στην αφάνεια και το σκοτάδι, γιατί δεν βρέθηκαν άτομα ή και φορείς ακόμη να μιλήσουν γι’ αυτά και να αναδείξουν τον ψυχικό τους πλούτο, την ανεπανάληπτη προσφορά και το ηθικό τους μεγαλείο.
Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι ο Παγγαιορίτης, εκ Πρώτης καταγόμενος, Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νεόφυτος Η΄(1891 - 1894) (Σταυρίδου Β., 1977, 137), ο οποίος αφού υπηρέτησε σε πολλές σημαντικές Μητροπόλεις, αρχίζοντας από την Ελευθερούπολη, ανήλθε επάξια στον ιστορικό θρόνο της Βασιλεύουσας.
Τι γνωρίζουμε όμως για τις ρίζες του Νεοφύτου, κατά κόσμoν Ιωακείμ, γιο του ιερέα Πρωτοπρεσβύτερου Κωνσταντίνου και της Μαργαρίτας;
Προσωπικά, μέχρι τα είκοσι πέντε μου χρόνια, αγνοούσα παντελώς την ύπαρξή του, όταν κάποια μέρα στο Ροδολίβος, όπου υπηρετούσα στο εκεί ταχυδρομείο, δέχθηκα από τον Β.Δ. την εξής ερώτηση: «Νίκο, δεν πιστεύω, εσείς οι Πρωταίοι, να ισχυρίζεστε ότι ο Πατριάρχης Νεόφυτος, είναι από την Πρώτη»;
Έπεσα από τα σύννεφα… «Για ποιον Πατριάρχη μου μιλά αυτός τώρα…», σκέφτηκα. Δεν είχα ακούσει στο χωριό μου, το παραμικρό. Βέβαια, στο πάρκο της κεντρικής πλατείας του Ροδολίβους, έβλεπα καθημερινά, μιας και ήταν ο δρόμος μου, την προτομή ενός ρασοφόρου, αλλά ποτέ δεν έδωσα σημασία. Με έβαλε σε σκέψεις. «Κάτι συμβαίνει εδώ», σκέφτηκα. Η γιαγιά μου η Χρυσή, στην οποία κατέφυγα, δεν ήξερε κάτι να μου πει, παρά μόνο πως «κάποιος Τρανός Δεσπότης ήταν από δω».
Για περίπου 30χρόνια ο Πατριάρχης ξεχάστηκε από εμένα, όταν στις 24/07/2005 πήρα μια πρόσκληση που σύμφωνα με αυτήν, στην αίθουσα τελετών του Αγίου Γεωργίου θα δινόταν διάλεξη από τον Γενικό Αρχίατρο Βαγγέλη Βασιλείου, από την Κρηνίδα, με θέμα «Η ζωή και το έργο του Πατριάρχη Νεόφυτου Η΄».
Στη διάλεξη, ο ομιλητής μας πληροφορούσε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο Πατριάρχης Νεόφυτος Η΄ γεννήθηκε στην Πρώτη (Κιούπκιοϊ), το 1832.
Το πρώτο βήμα είχε γίνει. Βλέπετε, τα γραπτά μνημεία δεν αμφισβητούνται εύκολα. Έμεινε τώρα να μάθουμε ποιοι ήταν οι γονείς του, από ποιο σόι ήταν τέλος πάντων.
Η άντληση αυτών των πληροφοριών θα γινόταν:
1) Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όπου ο Νεόφυτος ο Η΄, υπήρξε Πατριάρχης (1891 – 1894).
2) Από την Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσας, όπου για εννέα (9) χρόνια (1839 – 1848) υπήρξε καλογεροπαίδι.
3) Από τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου όρους, όπου για δεκατέσσερις μήνες (1886 – 1887) απεσύρθη για κατανυκτικό εφησυχασμό και,
4) Από μαρτυρίες Πρωταίων, μεγάλης ηλικίας.
Το ξετύλιγμα του κουβαριού άρχισε στις 31/08/2008 με την επίσκεψη πενήντα (50) Πρωταίων στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην Πόλη, στον οποίο ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης (ΔΕΚΟΠΑ) επέδωσα πρόσκληση του Δημάρχου Πρώτης Κων/νου Αστρίνη να επισκεφτεί την γενέτειρα των Καραμανλήδων. Την ίδια ημέρα προσκυνήσαμε και τελέσαμε επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Νεόφυτου Η΄, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στα Πριγκιπόνησα.
Υποσχεθήκαμε στον Σχολάρχη, Μητροπολίτη Μοσχονησίων κ. Απόστολο, την ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό του τάφου του Νεόφυτου Η΄.
Φεύγοντας, ο Μητροπολίτης κ. Απόστολος μας παρέδωσε εγχειρίδιο της Θεολογικής Σχολής, όπου αναγράφεται ως τόπος γέννησης του Νεοφύτου Η΄, η Πρώτη (Κιούπκιοϊ).
Ύστερα από δύο (2) χρόνια περίπου η υπόσχεση που αναλάβαμε για τον εξωραϊσμό του τάφου του Πατριάρχη Νεόφυτου Η΄, έλαβε σάρκα και οστά. Στη θέση του τσιμεντένιου και απεριποίητου τάφου, ανεγέρθη μαρμάρινος τάφος με την επιγραφή: «Ανακαινήσθη και εξωραϊσθη από τον Δήμο Πρώτης».
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στην Κορμίστα καθώς και την Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Είναι γνωστό ότι τα Μοναστήρια τότε ήταν τα μεγαλύτερα σχολεία. Στην Μονή της Εικοσιφοίνισσας υπήρχε πλούσια βιβλιοθήκη, η οποία όμως καταστράφηκε από τις πυρκαγιές και τις λεηλασίες των Βουλγάρων και των Τούρκων. Έτσι δεν καταφέραμε, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές μας να συλλέξουμε οποιαδήποτε πληροφορία. Άκαρπες ήταν και οι προσπάθειές μας για εύρεση στοιχείων που αφορούν τον Πατριάρχη Νεόφυτο και στη Μονή Βατοπεδίου.
Μαρτυρίες κατοίκων της Πρώτης:
Ο Μυλωνάς Σωτήριος, γεννημένος το 1922, μου αποκάλυψε τις συζητήσεις που είχε με τον συνομήλικό του Τζιτζινό Ιωάννη, που σύμφωνα με αυτές, «ο Νεόφυτος Η΄ ήταν γόνος Πρωταίων και ότι έλκει την καταγωγή του από το σόι του Τρύπκου».
Η Αμαλία Γαλέτσα - Κυροποιού, γεννημένη το 1922, μου ανέφερε τα εξής: «Θυμάμαι τον πατέρα μου, άνθρωπο που τον ενδιέφερε η ιστορία και ο πολιτισμός αυτού του τόπου να μου λέει ότι ο Νεόφυτος γεννήθηκε εδώ, στην Πρώτη και ότι προέρχονταν από το σόι του Τρύπκου. Το σπίτι του μάλιστα ήταν εκεί που είναι σήμερα το μαγαζί του Ζαμπέρη. Μου είπε πως έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία και πως τον έδωσαν παραπαίδι στο Ροδολίβος. Αναρωτιόταν όμως, γιατί οι αρχές του τόπου μας δεν έκαναν καμιά προσπάθεια για να …αναδείξουν τον μεγάλο αυτό θρησκευτικό ηγέτη που γεννήθηκε στην Πρώτη…».
Ο Σάββας Καλογερούδης, συνταξιούχος δάσκαλος, μου κατέθεσε τα παρακάτω : «Για τον Νεόφυτο τον Η΄, Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, πολλά διάβασα, σε διάφορες εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, και είναι αλήθεια, άκρη δεν βρήκα. Η μια λέει γεννήθηκε στην Ήπειρο, η άλλη στη Μακεδονία κ.λπ. Θυμάμαι όμως τώρα εκείνα που μου είπε πριν από χρόνια ο Γιώργος Κόντας (Καρδάς) μια Κυριακή βγαίνοντας από την εκκλησία.
«Δάσκαλε, βλέπω στο Ροδολίβος έστησαν την προτομή του Πατριάρχη Νεόφυτου και λένε ότι γεννήθηκε εκεί. Αυτό είναι ψέμα. Ο Νεόφυτος γεννήθηκε στo Χωριό μας και λεγόταν Τρύπκος, που σημαίνει ότι ήταν μακρινός δικός σου συγγενής».
Κανονικά ύστερα από αυτή τη μαρτυρία έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε και να αντιδράσουμε ως «Πρωταίοι», αλλά δεν το κάναμε.
Σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια, καταθέτω αυτή τη μαρτυρία για να μάθουν οι πολλοί, πως έχουν τα πράγματα…»
Ο Θεμιστοκλής Αχ. Παπαμόσχος, συνταξιούχος δάσκαλος, θυμάται μια περίεργη, όπως τη χαρακτηρίζει ιστορία, που του διηγήθηκε η μακαρίτισσα η μητέρα του Χρυσή και αφορά τα παιδικά χρόνια του Πατριάρχη.
«Όταν, λοιπόν, ο Νεόφυτος ήταν παιδί – την ηλικία του μπορεί κανείς να την συμπεράνει, αν κρίνει από τις πράξεις του – κατασκεύασε ένα απλό, αυτοσχέδιο θυμιατό και για κουδουνάκια έβαλε όστρακα σαλιγκαριών, απ’ αυτά που τρώγαμε με βουλιμία παλαιότερα – γιατί όχι και τώρα – κοντά στο Πάσχα. Με τον θυμιατό αυτό πλησίαζε ο μικρός τον παππού του, τον Χατζηνούνη, και τον θυμιάτιζε εκεί στο σπίτι τους που ζούσε μαζί τους.
Ο Χατζηνούνης του χαμογελούσε του μικρού και του έλεγε:
- Βρε, τι κάνεις; Τι είναι αυτό;
- Αυτό είναι θυμιατός και σε θυμιατίζω. Όταν μεγαλώσω εγώ θα γίνω Δεσπότης.
- Άμα γίνεις εσύ Δεσπότης, εγώ θα σε κάνω δώρο τη χρυσή πατερίτσα.
Πράγματι, όταν έγινε Δεσπότης ο Νεόφυτος, ο εύπορος κτηνοτρόφος Χατζηνούνης του έκανε δώρο τη χρυσή πατερίτσα.
Ο Χρήστος Φάκας μου ενεχείρισε πρόχειρο σημείωμα της εποχής του 1960, από τον πατέρα του Αθανάσιο, στο οποίο αναγραφόταν τα εξής: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Νεόφυτος Η΄ γεννήθηκε στο χωριό μου, την Πρώτη. Καταγόταν από το γένος Τρύπκου. Το σπίτι του ήταν εκεί που είναι σήμερα το μαγαζί του Ζαμπέρη, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σ’ εκείνο το σπίτι γεννήθηκε. Όταν πέθανε ο πατέρας του ήταν μικρός και τον έδωσαν παραπαίδι στο Ροδολίβος.
Όταν ήταν μικρός έλεγε στον παππού του τον Χατζηνούνη: «Παππού, όταν θα μεγαλώσω θα γίνω Δεσπότης». Ο παππούς του απαντούσε: «Όταν θα γίνεις Δεσπότης, εγώ θα σου κάνω δώρο την πατερίτσα».
Ύστερα από χρόνια, όταν πέτυχε τον στόχο του και χειροτονήθηκε Δεσπότης, είπε στον παππού του: «Ο Άγιος το τάμα του το θέλει». Τότε ο Χατζηνούνης εκπλήρωσε την υπόσχεσή του και του έκανε δώρο την πατερίτσα»
Σε επιστολή που λάβαμε από τον Χρήστο Βαή του Αντωνίου, μεταξύ των άλλων αναγράφονται και τα εξής: « Γνώριζα ότι καταγόταν απ’ την Πρώτη (τότε Κιουπ – κιόϊ )και πως από παιδάκι είχε τέτοιο πάθος με την εκκλησία και τα Θεία, που έδενε με σπάγκο (κανάβι – κνάπι) κυπαρισσόμηλα (κουκουμήλια) και έφτιαχνε ομοίωμα θυμιατού για να λιβανίζει μιμούμενος τους ιερείς. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια συνομιλία που είχα μια βραδιά στις 26 Δεκεμβρίου του 1965 με τον μακαρίτη Δανιήλ Σαμαρά (Δανήλα) που είχε συγγένεια εξ αίματος με τον ιεράρχη. Είχα την πρόνοια να κρατήσω σημειώσεις τις οποίες ανέσυρα τώρα για να μη γράψω κάποια ανακρίβεια απ’ όσα είχα την τύχη να ακούσω σχετικά με διάφορα περιστατικά της ζωής του Νεόφυτου. Οι γονείς του, ευσεβείς άνθρωποι, είχαν το επώνυμο Τρύπκου. Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος και ήταν ιερέας (Παπακωνσταντίνος)».
Η Πασχαλία (Λία) Τρύπκου μας αφηγήθηκε τα εξής: «Μια συνάντηση στο μικρό καφενείο της Πρώτης, ήταν αρκετή για να ξεκινήσει η ιστορία του Πατριάρχη. Στο καφενείο του χωριού καθόταν ένα καλοκαιρινό απόγευμα ο πατέρας μου Ρήγας (Γρίβας) Τρύπκος, πριν από 15 χρόνια, όταν τον πλησίασε ένας κύριος μεγάλης ηλικίας ... παλιός ψάλτης, υποθέτω πως πρέπει να ήταν ο Πουλίδης Απόστολος και του ανέφερε την ιστορία του Πατριάρχη! Όλοι μέσα στην οικογένεια γνωρίζαμε ότι το σημερινό μαγαζί του Ζαμπέρη, ήταν το πατρικό σπίτι του πατέρα του παππού μου...
Ο πατέρας του παππού μου Βασίλειος Τρύπκος, είχε ένα αδελφό παντρεμένο και πολύ σύντομα η οικογένεια αυτή μεγάλωσε με τον ερχομό του πρώτου τους παιδιού! όταν όμως το παιδί ήταν ακόμη αρκετά μικρό, ο πατέρας του πέθανε (δεν γνωρίζουμε όμως από τι.
Τα χρόνια εκείνα δυστυχώς τις χήρες τις θεωρούσαν ιδιαίτερο βάρος. Έτσι ήθελαν δεν ήθελαν αναγκάζονταν να ξαναπαντρευτούν με το ζόρι!
Έτσι και η γυναίκα αυτή υποταγμένη στην μοίρα της, παντρεύτηκε μ’ ένα παλικάρι από το διπλανό χωριό, το Ροδολίβος .... και έτσι μάνα και παιδί μετακόμισαν στο διπλανό χωριό.
Το παιδί καθώς μεγάλωσε πήρε το επίθετο του θετού πατέρα και έτσι καταγωγή και επίθετο ξεχάστηκε για πάντα ... μόνο λίγα άτομα γνώριζαν την λεπτομέρεια αυτή!
Το παιδί μεγάλωσε, ακολούθησε τον δρόμο της ιεροσύνης και έγινε Πατριάρχης....
Ο ψάλτης επέμενε στον πατέρα μου να πάει να ψάξει και να βρει στοιχεία στο αρχείο της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνισσας...
«και στην πλατεία του Ροδολίβους να πας», του είπε με νόημα ο ψάλτης, «εκεί θα βρεις το άγαλμα»!!!
Ο πατέρας μου ήρθε το βράδυ εκείνο συγκινημένος και μας αποκάλυψε όλη την απίθανη ιστορία για τις ρίζες μας!
Την άλλη μέρα το πρωί πήγαμε στην πλατεία του Ροδολίβους για να δούμε το άγαλμα του Πατριάρχη...
Να σας πω ότι σοκαριστήκαμε! Το πρόσωπο που ήταν σμιλεμένο στο παγωμένο εκείνο μάρμαρο , ήταν ίδιο με το πρόσωπο του πατέρα μου Ρήγα (Γρίβα) Τρύπκου ... τέτοια ομοιότητα! Καθίσαμε και κοιτάζαμε μαζί με τη μητέρα μου μια το άγαλμα και μια τον πατέρα! εκείνη τη στιγμή ήταν σαν να έδινε ραντεβού το παρελθόν με το παρόν! Δηλαδή αυτός ο άνθρωπος ... όσο απίθανο κι αν μας φαινόταν εκείνη την ώρα ... ήταν δικός μας! όσο κι αν μερικοί, ίσως και να θέλησαν να παραποιήσουν την ιστορία! Η αλήθεια είναι μία! Για μας, ως οικογένεια Τρύπκου, αλλά και για όλη την Πρώτη θα είναι πάντα ο δικός μας άνθρωπος… Ο Πατριάρχης της καρδιάς μας!»
Από τις παραπάνω μαρτυρίες διαφαίνεται ότι ο Πατριάρχης Νεόφυτος Η΄ γεννήθηκε στη Πρώτη, από Πρωταίους γονείς και έφερε το όνομα Τρύπκος Ιωακείμ.
Για να τον τιμήσουν οι κάτοικοι της Πρώτης έχουν δώσει το όνομά του σε δρόμο που ξεκινά απ’ την οδό Μ. Αλεξάνδρου (Σκατόλακκα) στο ύψος της οικίας του Στέργιου Λουλούση (στενό του Αχ. Κατζάρα )και ανεβαίνει προς «Πρίνο» μέχρι την οικία του Θρασύβουλου Οικονόμου, αφού περάσει από τα σπίτια του Χρ. Τζιμώκα, Νικ. Κουβράκη, Απ. Κουβράκη, Φακάθκα, Κουκού Αργύρη και Πασχάλη Καρατσιώλη.
Η εφημερίδα μας, «ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ» (Ελληνικός Ορειβατικός Χιονοδρομικός Σύλλογος Πρώτης )αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ανέγερση της προτομής του Οικουμενικού Πατριάρχη Νεόφυτου Η΄ στην πλατεία της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής (Μεσοχώρι).
Με αυτή την κίνησή μας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα θέματα που αφορούν την τοπική μας ιστορία. Θέλουμε να υπερασπίσουμε και να προβάλλουμε την παράδοση και την ιστορία της Πρώτης, να αναδείξουμε το ρόλο και τη σημασία της περιοχής μας στη διαδρομή της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση παρακαλούμε τους Πρωταίους που επιθυμούν, να συνδράμουν οικονομικώς στην ανέγερση της προτομής, εξοφλώντας μόνο την συνδρομή προς την εφημερίδα μας. Ήδη, διατέθηκαν δωρεάν τα μάρμαρα από την επιχείρηση Λαζαρίδη, που εδρεύει στη Δράμα, για το βάθρο και την προτομή. Η φιλοτέχνηση του έργου ανατέθηκε στον Πρωταίο λιθοξόο Μανδρατζή Ξενοφώντα. Με την συμβολή όλων μας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Νεόφυτος Η΄ θα μπορεί να πατάει στον τόπο που τον γέννησε, την Πρώτη!
 
Ημερομηνία προσθήκης: 04 / 07 / 2013
Προστέθηκε από: ΆΝΤΑ Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ 26ο
ΠΡΩΤΗ ΣΕΡΡΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Γυναικών Πρώτης, στα πλαίσια της πολιτιστικής και κοινωνικής του δράσης, ανακοινώνει ότι θα πάρει μέρος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν τον Ιούλιο στο χωριό, με τις εξής δραστηριότητες:

1) Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013, παραμονή της γιορτής της πολιούχου Αγίας Παρασκευής, ο Σύλλογος οργανώνει Μουσική Βραδιά με Πρωταίους μουσικούς στην πλατεία του χωριού στις 9 μ.μ. Επίσης ο Σύλλογος οργανώνει λαχειοφόρο αγορά. Τα λαχεία θα πωλούνται όλο τον Ιούλιο από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι την 25η Ιουλίου 2013, οπότε θα γίνει και η κλήρωση μίας τηλεόρασης Plasma.

2) Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013, ο Σύλλογος Γυναικών θα κάνει αρτοκλασία και στο τέλος της Λειτουργίας θα μοιράσει κασετίνες μνημόσυνου στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου του χωριού μας.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 
Ημερομηνία προσθήκης: 30 / 06 / 2013
Προστέθηκε από: Αγγελική
Θεσσαλονίκη
Ο παπαγάλος

Μπαίνει ένας τύπος σε ένα pet-shop και με το που μπαίνει, ένας παπαγάλος που ήταν σε ένα κλουβί κοντά στην είσοδο, του λέει:
"Καλώς τον μαλάκα!!!"
"Α στο διάολο κωλόπουλο" σκέφτεται ο τύπος και μπαίνοντας μέσα ζητάει ένα συγκεκριμένο εξωτικό πουλί από τον μαγαζάτορα.
Αυτός του λέει: "Δυστυχώς δεν το έχω σήμερα, περάστε όμως αύριο".
Πάει ο τύπος την επομένη και πάλι ο παπαγάλος "Βρε, βρε καλώς τον μαλάκα".
"Γαμημένο κωλόπουλο" σκέφτεται ο φίλος μας και ξαναρωτάει τον μαγαζάτορα, ο οποίος όμως επαναλαμβάνει το ίδιο πράγμα... " Περάστε αύριο...".
Να μην τα πολυλογώ, ο τύπος πήγαινε κάθε μέρα για 2 εβδομάδες και κάθε μέρα το ίδιο βιολί...
Ο παπαγάλος: "Καλώς τον μαλάκα..." κι ο μαγαζάτορας "Περάστε αύριο".
Του χαν σπάσει τα νεύρα του τύπου, οπότε μπαίνει μια μέρα στο μαγαζί εκνευρισμένος, ο παπαγάλος τον υποδέχεται με την γνωστή φιλοφρόνηση και λέει στον μαγαζάτορα: "Τι έγινε ρε, μου το φερες το κωλόπουλο που ζήτησα?"
"Δυστυχώς όχι, αλλά αύριο....."
"Χέσε με με το αύριο, αυτόν τον κωλοπαπαγάλο τον πουλάς?"
"Βεβαίως!!!"
"Ωραία, τύλιξέ τον μου σε μια χαρτοσακούλα και δώστον μου, δεν θέλω κλουβιά και ιστορίες...".
Τον παίρνει λοιπόν ο τύπος τον παπαγάλο, τον πάει σπίτι του και τον αρχίζει σε κάτι κλωτσομπουνίδια άνευ προηγουμένου, τον κοπανούσε στον τοίχο, τον πάταγε, τον πέταγε........κλπ. Σε κάποια φάση τον παρατάει έτσι όπως ήταν στην χαρτοσακούλα, με την σκέψη ότι θα είχε πια ψοφήσει το κωλόπουλο. Ξαφνικά όμως ο παπαγάλος σχίζει την χαρτοσακούλα με το ράμφος του, βγάζει το κεφάλι του έξω, κοιτάει τον τύπο και αναφωνεί:
"Πω, πω... τέτοιος καταστροφικός σεισμός και μόνο εγώ κι ο μαλάκας επιζήσαμε..........!!!

************************************

Ο Παπαγάλος και ο Εσταυρωμένος

Ένας κύριος είχε στο σπίτι του έναν παπαγάλο. Μια μέρα παρήγγειλε πετρέλαιο για την πολυκατοικία. Του έτυχε όμως μια επείγουσα δουλειά και είπε στον παπαγάλο όταν χτυπήσουν το κουδούνι από την ΒP να τους ανοίξει και να τους πει να βάλουν 1 τόνο πετρέλαιο.
Πράγματι σε λίγο χτυπά το κουδούνι, ανοίγει ο παπαγάλος και λέει από το θυροτηλέφωνο στον υπάλληλο της ΒΡ: "10 τόνους πετρέλαιο, 10 τόνους πετρέλαιο".
Όταν γύρισε ο κύριος μόνο που δεν έπαθε εγκεφαλικό βλέποντας το πετρέλαιο να έχει πλημμυρίσει την είσοδο της πολυκατοικίας, το κλιμακοστάσιο, το λεβητοστάσιο και να τρέχει στο δρόμο.
Βουτάει από το λαιμό το παπαγάλο και τον ρωτά έξαλλος: "Πόσο πετρέλαιο τους είπες;"
"Παράγγειλα λίγο περισσότερο για να έχουμε, αφεντικό!", απαντά ο παπαγάλος.
Τον αρπάζει αυτός και για να μην τον πνίξει του ανοίγει τα φτερά και τον καρφώνει στον τοίχο.
"Εκεί θα μείνεις", του λέει, "Ακου 10 τόνους πετρέλαιο! 10 ώρες θα μείνεις κρεμασμένος μέχρι να καταλάβεις τι έκανες".
Ο παπαγάλος που από το φόβο του καθόταν κρεμασμένος χωρίς να μιλάει για ώρες, κάποια στιγμή κοιτάζει στον απέναντι τοίχο που ήταν κρεμασμένος ένας μεγάλος Σταυρός με τον Εσταυρωμένο και του λέει:
"Φαντάσου πόσους τόνους πετρέλαιο είχες παραγγείλει εσύ για να σ έχει τόσα χρόνια κρεμασμένο τ αφεντικό!".

*****************************************

Ο σκύλος

Μπαίνει ένας σκύλος σε ένα κρεοπωλείο με μία τσάντα γύρω από το λαιμό του.
Περιμένει τη σειρά του και όταν έρχεται, πηγαίνει προς τις μπριζόλες και γαυγίζει 4 φορές, οπότε ο χασάπης καταλαβαίνει και του βάζει 4 μπριζόλες. Μετά πηγαίνει κοντά στην μηχανή του κιμά και γαυγίζει δύο φορές. Του βάζει ο χασάπης και 2 κιλά κιμά, παίρνει όσα λεφτά πρέπει από την τσάντα, του περνάει μία σακούλα γύρω από το λαιμό και τον αφήνει να φύγει. Ένας από τους πελάτες που είδε όλη τη σκηνή ακολουθεί το σκύλο να δει που θα πάει.
Μετά από 2-3 δρόμους λοιπόν βλέπει το σκύλο να γρατζουνάει με τα νύχια του μια πόρτα, ο ιδιοκτήτης να του ανοίγει και αυτός να μπαίνει μέσα. Εκείνη τη στιγμή πετάγεται ο τύπος και του λέει:
- Έχετε πολύ έξυπνο σκύλο, το ξέρετε;
- Σιγά την εξυπνάδα. Είναι η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που ξεχνάει τα κλειδιά του.

******************************

Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας

Κατακαλόκαιρο, κι ο τζίτζικας κάθεται σε ένα δέντρο με γυαλιά ηλίου, walkman και φραπεδιά στο χέρι.
Από κάτω, το μυρμήγκι κουβαλάει πάνω-κάτω σπόρους για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
- Κούλαρε ρε μέρμηγκα, του λέει ο τζίτζικας. Θα σε φάει το άγχος!
- Koρόϊδευε εσύ, όταν θα χειμωνιάσει και θα πεινάσεις θα μου χτυπήσεις την πόρτα, απαντάει το μυρμήγκι.
Την άλλη μέρα, πάλι τα ίδια.
- Ηρέμησε ρε μέρμηγκα, η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη!
- Γέλα εσύ, όταν χειμωνιάσει και σε κόψει η λόρδα, θα μου χτυπήσεις την πόρτα.
Κάθε μέρα το ίδιο βιολί, το μυρμήγκι να κουβαλάει και ο τζίτζικας να κοροϊδεύει ο τζίτζικας, ίδια απάντηση το μυρμήγκι.
Τελειώνει το καλοκαίρι και έρχεται η βαρυχειμωνιά.
Η βροχή πέφτει αλύπητη, ο αέρας σφυρίζει έξω παγωμένος και το μυρμήγκι κλεισμένο στη γεμάτη σπόρους φωλιά του, περιμένει το τζίτζικα ανυπόμονα να του χτυπήσει την πόρτα ζητώντας φαΐ.
Ένα παγωμένο βράδυ, το μυρμήγκι ακούει χτυπήματα στην πόρτα!
- Ποιος είναι; ρωτάει.
- Ανοιξε ρε, ο κολλητός σου ο τζίτζικας είμαι!
- Ρε τζίτζικα στα έλεγα εγώ, μονολογεί το μυρμήγκι.
Ανοίγει την πόρτα και βλέπει το τζίτζικα αγκαλιά με μια γκόμενα!
- Κολλητέ μου, πάω διακοπές στις Μπαχάμες με το μωρό, θέλεις κάτι;
- Όχι, λέει το μυρμήγκι φρικαρισμένο, αλλά να πας να πεις του Αισώπου ότι είναι και πολύ μαλάκας !!!

****************************************

Πάνε 3 φίλοι σε μια φάρμα να πιάσουνε δουλειά.
- Εσύ τι ξέρεις να κάνεις; ρωτάει τον πρώτο το αφεντικό.
- Εγώ, αφεντικό, βλέπω καλά. Όταν λέω καλά, εννοώ πολύ καλά.
- Εσύ τι ξέρεις να κάνεις; ρωτάει τον δεύτερο.
- Εγώ ακούω καλά, πολύ καλά, όχι αστεία τώρα.
- Εσύ τι ξέρεις να κάνεις; ρωτάει τον τρίτο.
- Εγώ βλαστημάω πολύ, δεν το πιάνει το μυαλό σου δηλαδή, άλλο πράμα, πάρα πολύ!
- Εσείς οι δυο μου κάνετε, λέει τ αφεντικό στους δυο πρώτους.
Προσλαμβάνεστε. Εσένα δε σε θέλω, λέει στον τρίτο.
- Δεν γίνεται, του λένε κι οι τρεις μ ένα στόμα. Εμείς πάμε πακέτο. Ή όλους, ή κανέναν.
Τι να κάνει τ αφεντικό τους πρόσλαβε και τους τρεις.
- Για πάμε έξω, τους λέει, να μου δείξετε τις ικανότητές σας. Πώς, με τέτοιες ικανότητες, δεν έχετε δουλειά;
Βγαίνουν έξω και λέει ο πρώτος:
- Αφεντικό, εκεί στην απέναντι πλαγιά, τον βλέπεις αυτόν που αρμέγει τη γελάδα;
- Τι να σου πω τώρα; λέει τ αφεντικό. Σαν κάτι να βλέπω.
- Ε, αφεντικό, ετούτη τη στιγμή έφυγε μια τρίχα απ την ουρά της γελάδας κι έπεσε μέσα στην καρδάρα με το γάλα.
- Τι είπες, ρε παιδί; Βλέπεις τόσο καλά μέχρι εκεί κάτω;
- Ναι, αφεντικό, λέει ο δεύτερος. Εγώ την άκουσα που έπεσε μέσα στο γάλα. Έκανε «πλιτς».
- Σώπα, ρε παιδί, έμεινε άφωνος ο αφεντικός. Ακούς τέτοια πράματα;
- Τώρα τι να σου πω αφεντικό; λέει ο τρίτος. Κάτι τέτοιες μαλακίες ακούω εγώ, βλαστημάω πολύ και μας διώχνουνε απ τις δουλειές!
 
Ημερομηνία προσθήκης: 11 / 06 / 2013
Προστέθηκε από: Αγγελική
Καλαμαρια
Συναντιούνται μετά από χρόνια τρεις φίλοι, ένας Αγγλος, ένας Αμερικανός και ένας Έλληνας.
Στην κουβέντα πάνω λοιπόν ο Αγγλος καυχήθηκε ότι στη χώρα του έκαναν ποδοσφαιριστή και μάλιστα καλό έναν κουτσό. Ο Αμερικάνος παίρνοντας το πατριωτικά είπε ότι δεν τον εντυπωσιάζει μιας και στη δική του χώρα έκαναν πετυχημένο μπασκετμπολίστα έναν κουλό.
Ακούγοντας αυτά ο Έλληνας τους λέει :
Ρε παιδιά ψυχραιμία, εμείς βάλαμε σε έναν αντί για κεφάλι σταφιδόψωμο και τον κάναμε πρωθυπουργό!!!

*************************
Στο γυναικολόγο

Μια γυναίκα γυρίζει από το γυναικολόγο της. Τι σου είπε τη ρωτά ο άντρας της. Εκείνη απαντάει: ότι το στήθος μου είναι τόσο ωραίο που θα το ζήλευε κάθε δεκαοχτάρα. Εκείνος: και τι άλλο σου είπε;
Εκείνη: ότι η μέση μου είναι τόσο ωραία όσο της Σ. Λόρεν. Τότε ο σύζυγος εκνευρισμένος: και για τον κώλο σου τι σου είπε; Εκείνη κουνάει το κεφάλι της και λέει: αχ δε μιλήσαμε καθόλου για σένα αγάπη μου!

*********************************

Ο Σκοτσέζος στο bar

Ένας Σκοτσέζος μπαίνει σε ένα μπαρ, κάθεται και παραγγέλνει μία μπύρα. Πριν πει ρωτάει πόσο κοστίζει.
- 150 δραχμές, απαντά το γκαρσόνι.
- Πανάκριβη είναι, λέει ο Σκοτσέζος.
- Όρθιος θα μπορούσατε να την πιείτε με 100 δραχμές, του λέει το γκαρσόνι.
Και αν σταθώ στο ένα πόδι; απαντά ο Σκοτσέζος!

***************************

Αναζητώντας το Σταμάτη !

Αληθινή ιστορία: Η μάνα του Σταμάτη είναι βαριά άρρωστη και ο θείος του ο μπάρμπα-Θανάσης αποφασίζει να κατέβει (για πρώτη φορά στη ζωή του) στην Αθήνα από το χωριό για να τον βρει και να τον φέρει πίσω για να προλάβει τη μάνα του ζωντανή. Ο μπάρμπα-Θανάσης όμως δεν ξέρει πού μένει ο Σταμάτης στην Αθήνα. Το μόνο που ξέρει είναι ότι έχει ένα μεγάλο φορτηγό και κάνει μεταφορές.
"Θ ανέβω, θα κατέβω το δρόμο" σκέφτεται "που θα με πάει κάπου θα ιδώ το φορτηγό. Αντε το πολύ να κάθεται στο καφενείο"
Κατεβαίνει πρωί-πρωί στη Λάρισα και αρχίζει να περπατάει, να περπατάει, να στρίβει δεξιά, να στρίβει αριστερά. Ζαλίστηκε από το θόρυβο, τα αυτοκίνητα, τα μαγαζιά.
Κάποια στιγμή εκεί που πάει να περάσει απέναντι σε μια διασταύρωση ακούει μια σφυρίχτρα και το τροχονόμο να του φωνάζει:
"Πού πας, παππού, το ΣΤΑΜΑΤΗ δε τον βλέπεις;"
"Πούντος, παιδάκι μου, και τον ψάχνω απ τα χαράματα;"

***********************************

Η μεγάλη ληστεία

Κάποιοι ψιλικατζήδες κακοποιοί , αποφασίζουν να παρατήσουν τις μικροκλοπές και να αρχίσουν τα μεγάλα κόλπα : Τράπεζες . Καταστρώνουν , λοιπόν , ένα ενδελεχές σχέδιο , κάνουν δεκάδες πρόβες και χτυπάνε . Πράγματι , δίχως πολύ κόπο , καταφέρνουν να μπουν σε μια τράπεζα . Μπροστά τους δεκάδες θυρίδες ασφαλείας . Ανοίγουν όλο χαρά την πρώτη αλλά το μόνο που βρίσκουν μέσα είναι ένα κύπελλο με κρέμα βανίλια . - Τι να κάνουμε ; λέει ο αρχηγός . Ας την φάμε τουλάχιστον . Τρώνε τη βανίλια και ανοίγουν τη δεύτερη θυρίδα , πάλι κρέμα βανίλια . Την τρώνε κι αυτή . Τα ίδια και στις επόμενες .. Τρώνε του σκασμού και φεύγουν απογοητευμένοι . - Τουλάχιστον , δε φύγαμε νηστικοί , μονολογούν . Την άλλη μέρα , τα πρωτοσέλιδα έγραφαν : Η μεγαλύτερη τράπεζα σπέρματος της Αθήνας , χτυπήθηκε χτες βράδυ από αγνώστους !

**********************************

Έκτορας

Μια κυρία συμπληρώνει μια αίτηση. Στο τετραγωνάκι αριθμός παιδιών γράφει δέκα, στο τετραγωνάκι όνομα παιδιών γράφει Έκτορας.
"Κυρία, πρέπει να γράψετε και τα ονόματα των άλλων παιδιών σας," λέει η υπάλληλος.
"Αυτό έκανα," απαντά εκείνη.
"Θέλετε να πείτε ότι όλοι οι γιοί σας ονομάζονται Έκτορας;"
"Ναι," απαντά εκείνη.
"Και πώς τους ξεχωρίζετε;"
"Απλό. Τους φωνάζω με το επώνυμο."

****************************************

Ο χασικλής

Πεθαίνει μια μέρα ένας χασικλής και πάει εκεί που πάνε οι ψυχές. Τον παίρνει ο Aγιος Πέτρος και πάει να του δείξει την κόλαση και μετά τον παράδεισο για να αποφασίσει που θα πάει να. Μπαίνουν στην κόλαση και τη να δουν... Όλο καναβουριές 4 και 5 μέτρα ύψος. Τρελάθηκε ο χασικλής. Εδώ του λέει θα με αφήσεις. Μα.... του λέει και ο Aγιος να δεις και τον παράδεισο... όχι λέει αυτός εδώ θέλω. Καλά του λέει και ο Aγιος και φεύγει. Κάθεται και ο φίλος μας φτιάχνει ένα τρίφυλλο μπουρί, ψάχνει όμως για φωτιά άλλα δεν έχει. Σταματάει έναν που πέρναγε εκείνη την ώρα από εκεί και του ζητάει φωτιά. Τη λες ρε φίλε, του λέει και ο περαστικός, άμα είχαμε εδώ φωτιά θα ήταν παράδεισος.

****************************************

Η Porsche

Το μεγάλο όνειρο του Θανάση ήταν να αποκτήσει κάποτε μια PORSCHE. Κάποια Τετάρτη βράδυ κερδίζει στο Λόττο 50,000,000. Μόλις παίρνει τα λεφτά από τον ΟΠΑΠ μετά από ένα μήνα, τρέχει σφαιράτος στην αντιπροσωπεία και βλέπει μπροστά του το αμάξι των ονείρων του κόκκινο, γυαλιστερό και καλοφτιαγμένο...
- Μάστορα, πόσο κάνει το κουκλί; ρωτάει τον πωλητή.
- Κύριε μου 50,002,550 με το κλειδί στο χέρι.
- Το αγοράζω επιτόπου, λέει ο Θανάσης.
Βγάζει από το μπουφάν τη σακούλα με τα 50,000,000. Ψάχνει στη δεξιά τσέπη του παντελονιού του και βρίσκει τα χιλιάρικα. Κοιτάζει στην αριστερή τσέπη και βρίσκει πεντακόσιες δραχμές. Βάζει το χέρι στην πίσω τσέπη του παντελονιού για ψιλά, τίποτα !
- Μεγάλε, θα σου χρωστάω ένα πενηντάρικο, εντάξει;
- Συγνώμη κύριε μου αλλά εδώ είναι εταιρία. Θα πρέπει να καταβάλετε το ακριβές αντίτιμο για να αποκτήσετε το αυτοκίνητο.
- Περίμενε λίγο, του λέει ο Θανάσης. Βγαίνει έξω τρελαμένος, πηγαίνει στο απέναντι περίπτερο και λέει στον περιπτερά.
- Φιλαράκο, μήπως έχεις να μου δανείσεις ένα πενηντάρικο;
- Να σου δώσω φίλε μου, μαζεύεις για τη δόση σου, ε;
- Όχι ρε κολλητέ, μια PORSCHE θέλω να αγοράσω.
- Σώπα ρε, τι μου λες; Να, πάρε ένα κατοστάρικο να μου πάρεις και μένα μια !

************************************

Δύο μικροαπατεώνες

Δύο μικροαπατεώνες συναντιούνται στο δρόμο: "Χαρούμενο σε βλέπω. Έκανες καμιά καλή μπίζνα;", ρωτάει ο ένας.
"Μόλις πήρα δύο επιταγές από την ασφάλεια. Η μια είναι για τη φωτιά και η άλλη για το χαλάζι", απαντά ο άλλος. "Μπράβο, βρε θηρίο,
Όμως, για πες μου, το χαλάζι πως το έριξες;".

*******************************

Πιάνεις τίποτα εδώ κάτω??

Ένα top model έχει μόλις παντρευτεί από κεραυνοβόλο έρωτα μετά από μόλις μια εβδομάδα γνωριμίας... Εκείνο που την τράβηξε από την αρχή επάνω του είναι η παντελής αδιαφορία που δείχνει για την πάρτη της, και γενικότερα για όλες τις γυναίκες. Την πρώτη νύχτα του γάμου λοιπόν ο τυπάς αράζει στο κρεβάτι με την εφημεριδούλα του και δεν της δίνει απολύτως καμία σημασία. Η μοντέλα, που την περίμενε τέτοια συμπεριφορά είναι όμως προετοιμασμένη. Ανοίγει μια βαλίτσα, μπαίνει στο μπάνιο και βγαίνει με ενα νυχτικό του Ντιορ. "Το βλέπεις αυτό ?" τον ρωτάει... "Το παρουσίασα στην κολεξιόν το 1999 στο Παρίσι" Ο τύπος ατάραχος, γυρίζει σελίδα στην εφημερίδα μουρμουρίζοντας κάτι σαν "μμμ ναι ναι καλό είναι με γεια...." Τούρμπο η μοντέλα. Ξαναμπαίνει στο μπάνιο και βγαίνει μετά από λίγο φορώντας ένα αρκετά πιο προκλητικό babydoll. Στέκεται μπροστά του και του λέει κοφτά "Βερσατσε, Τοκυο 1998" Ο άλλος χαμπάρι δεν πήρε. Ξαναμπαίνει μέσα με τρομερά νεύρα πλέον, φοράει κάτι ζαρτιέρες, κάτι φορμάκια περίεργα, στήνεται ξανά μπροστά του και του λέει "Κάλβιν κλάιν, Μόναχο 97" Ξανά γύρισμα σελίδας, ξανά "μμμ ναι καλό είναι"... Μη βρίσκοντας κάτι πιο προκλητικό, η μοντέλα βγάζει εντελώς τα ρούχα της σκύβει προκλητικά και φωνάζει: "Μα επιτέλους σκίσε με!!" Ο τύπος τη φωνάζει κοντά του επιτέλους, της αρπάζει το χέρι και της το βάζει ανάμεσα στα πόδια του, ρωτώντας παράλληλα "Δεν μου λες μωρό μου, πιάνεις τίποτα εδώ κάτω??" Η μοντέλα εντελώς μπλοκαρισμένη ψηλαφίζει και λέει έκπληκτη "ΟΧΙ!!!" Και ο τύπος με μπλαζέ ύφος: "Ασκηση Παρμενίων, Εβρος 1988"

***********************************

Ο οργασμός της αγελάδας

Κάποτε ένας χωρικός αγόρασε πέντε αγελάδες, να παίρνει το γάλα της ημέρας του και να βγάζει και το κάτιτίς του από ότι θα περίσσευε. Από τότε όμως που τις πήρε δεν είδε ούτε σταγόνα γάλα. Είδε κι αποείδε ο χριστιανός και παίρνει τηλέφωνο τον κτηνίατρο στο κεφαλοχώρι:
- Δεν κατεβάζουν οι τσούπρες μου γάλα γιατρέ μου. Τι να τις κάνω; Για φιγούρα θα τις έχω;
- Βρε χαζέ, του λέει ο γιατρός, πως να κατεβάσουν γάλα άμα δεν έχουνε πιάσει παιδί; Πήγαινε τις στο ταύρο να τις γκαστρώσει και θα δεις που θα χεις μπόλικο γάλα.
- Τώρα μάλιστα !!! Τη κάτσαμε τη βάρκα, λέει απελπισμένος ο χωρικός. Εδώ δεν υπάρχει ταύρος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.
- Ε τότε δεν σου μένει παρά να τις γκαστρώσεις εσύ, του απαντά με πολύ φυσικό τρόπο ο γιατρός. Φόρτωσε τις στο φορτηγό σου πρωί πρωί, πήγαινε τις στο βουνό, διάβασε κανένα πορνοπεριοδικό και δώσε τις να καταλάβουν!!
- Τι λες μωρέ γιατρέ; διαμαρτύρεται ο φουκαράς ο χωρικός, θα πηδάω τα γελάδια μου; Για ποιον με πέρασες;
Ο γιατρός τσαντίζεται και τον αποπαίρνει:
- Ακου να δεις, άμα δεν μπορείς να το κάνεις κακό του κεφαλιού σου. Καλύτερα πέτα τις !! Δεν είναι και τόσο φοβερό ρε παιδί μου. Δοκίμασε αύριο το πρωί και θα με ευγνωμονείς. Μόλις τις ξαναφέρεις, παρατήρησε τη συμπεριφορά τους. Αμα πιάσει από ένα δένδρο η κάθε μία και βόσκει με σκυμμένο το κεφάλι, η δουλειά πέτυχε, ενώ άμα κοιτάνε σα χαζές δεξιά και αριστερά, πρέπει την άλλη μέρα να τις ξαναπηδήξεις μέχρι να πιάσουν.
"Μ ένα πούστη που μπλέξαμε" σκέφτεται ο χωρικός, αλλά τι να κάνει, την άλλη μέρα το πρωί, φορτώνει τις αγελάδες στο φορτηγάκι, τις πάει στο βουνό, χτυπάει και δύο Viagra και αρχίζει το "τι σου κάνω μάτια μου".
Κάποτε, τελειώνει το θεάρεστο έργο του και ξαναγυρνάει στο σπίτι του μαζί με το τετράποδο χαρέμι του. Με πολλή αγωνία αρχίζει να παρακολουθεί τις κινήσεις των ζωντανών, αλλά δυστυχώς οι αγελάδες χαζεύουν δεξιά κι αριστερά και με κάθε τρόπο δείχνουν ότι οι βολές ήτανε άσφαιρες.
Αναγκαστικά, την άλλη μέρα νωρίς νωρίς το πρωί, η μοναξιά του κτηνοβάτη συνεχίζεται. Τι την Ορνέλα Μούτι φαντασίωνε, τι τη γειτόνισσα, τι τη φουρνάρισσα, τελικά κακήν κακώς τα κατάφερε να ολοκληρώσει για μια ακόμη φορά την πρωινή του ηδυπάθεια και πτώμα στη κυριολεξία να ξαναγυρίσει στο σπίτι του. Μάταια όμως και πάλι, γιατί η αγελάδες εξακολουθούσαν να έχουν το χαζοβιολέ στυλ και να τον δαιμονίζουν.
Η δουλειά αυτή συνεχίστηκε για άλλη μια μέρα, οπότε ο άνθρωπος είχε ρέψει στα πόδια του πια και τεζάρισε στο κρεβάτι όπου κοιμήθηκε για 24 ώρες σχεδόν. Ξυπνώντας το άλλο πρωί, λέει στη γυναίκα του:
- Κοίταξε βρε Κρουστάλλω μου, τι κάνουν αυτές οι αναθεματισμένες. Είναι κάτω από ένα δένδρο ή κοιτάνε σα χαζές δεξιά κι αριστερά;
- Δεν ξέρω τι μ λες εσύ Μήτρο μ, αλλά αυτές έχουν ανέβει στο φορτηγάκι και σε περιμένουνε. Η μία μάλιστα κορνάρει...
 
Ημερομηνία προσθήκης: 11 / 06 / 2013
Προστέθηκε από: Αγγελική
Καλαμαριά
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ !!!

Πως οι "άλλοι" υπερασπίζονται την πατρίδα τους....????

ΑΥΤΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ.
ΕΜΕΙΣ .. ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ .. ΠΑΤΡΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ.

ΜΙΛΟΥΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ
Β.Πούτιν : «Η Ρωσία δεν χρειάζεται μειονότητες»!

Η ομιλία του Ρώσου Προέδρου στην Δούμα (το ρωσικό Κοινοβούλιο) για τις εντάσεις με τις μειονότητες στην Ρωσία προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως.
(Συγκεκριμένα είπε):
"Στην Ρωσία ζουν Ρώσοι. Οποιαδήποτε μειονότητα από οπουδήποτε ,αν θέλει να ζει στην Ρωσία, να εργάζεται και να τρώει στην Ρωσία, θα πρέπει να μιλάει ρωσικά και θα πρέπει να σέβεται τους ρωσικούς νόμους. Αν επιθυμούν το νόμο της Σαρίας, τους συμβουλεύουμε να πάνε σε εκείνα τα μέρη που είναι νόμος του κράτους τους (εννοεί τη Σαρία).
Η Ρωσία δεν χρειάζεται μειονότητες. Oι μειονότητες χρειάζονται την Ρωσία και δεν θα τους χορηγήσουμε ειδικά προνόμια ή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους
νόμους μας έτσι ώστε να ταιριάζουν στις επιθυμίες τους ανεξάρτητα πόσο δυνατά θα φωνάζουν περί διακρίσεων. Εμείς μαθαίνουμε καλύτερα από τις αυτοκτονίες στην Αμερική, την Αγγλία, την Ολλανδία και την Γαλλία, αν πρόκειται να επιζήσουμε ως ένα έθνος.
Τα Ρωσικά έθιμα και παραδόσεις δεν είναι συμβατά με την έλλειψη της κουλτούρας ή του πρωτόγονου τρόπου ζωής των περισσοτέρων μειονοτήτων.
Όταν αυτό το αξιότιμο Νομοθετικό Σώμα σκεφτεί να δημιουργήσει νέους νόμους (να νομοθετήσει), θα πρέπει να έχει υπόψη του το εθνικό συμφέρον πρώτα παρατηρώντας (σημειώνοντας) ότι οι μειονότητες δεν είναι Ρώσοι.
 
Ημερομηνία προσθήκης: 09 / 06 / 2013
Προστέθηκε από: aggeliki
άγνωστη μπριζόλα

Μια φέτα ψωμί βλέπει έναν Αλβανο.

-Ωχ αν με δεί θα με φάει σκέφτεται και αρχίζει να τρέχει.

Πιο κάτω συναντάει ένα κομάτι τυρί.

-Τρέχα του λέει το ψωμί, ερχεται ένας Αλβανός και αν μας

δεί θα μας φάει .Και τρέχουν όλοι μάζι.

Πιο κάτω συναντάει μια μπριζόλα.

-Τρέχα του λέει το ψωμί, ερχεται ένας Αλβανός και αν μας

δεί θα μας φάει.

-Μη φοβασε ρε εμένα δεν με ξέρει!

*****************************Η απόκοσμη φωνή

Ένας κλέφτης μπαίνει σε ένα σπίτι με την πρόθεση να κάνει μια διάρρηξη. Τη στιγμή που αγγίζει τα πολυπόθητα ασημικά, ακούει μια φωνή:

- "Εγώ κι ο Θεός σε βλέπουμε."

Είναι η φαντασία μου σκέφτεται και συνεχίζει.

- "Εγώ κι ο Θεός σε βλέπουμε."

Αγνοώντας τη φωνή, συνεχίζει όταν εκείνη πιο βροντερή από ποτέ επαναλαμβάνει την ίδια φράση. Πανικόβλητος ψάχνει για τη φωνή. Τελικά βρίσκει ένα παπαγάλο σ` ένα κλουβί.

- "Καλά, εσύ με τρόμαξες παλιόπουλο;"

- "Ναι ρε, έχεις πρόβλημα;" αποκρίνεται ο παπαγάλος.

- "Πως σε λένε;" τον ρωτάει ο διαρρηκτής.

- "Πραξιτέλη."

- "Καλά, αυτό είναι όνομα για παπαγάλο;"

- "Γιατί, Θεός είναι όνομα για σκύλο;"

************************************

Ο αργοπορημένος οδηγός

Ένας τροχονόμος σταματάει ένα μεθυσμένο οδηγό, που πηγαίνει με το αντίθετο ρεύμα.

-Που πάτε; τον ρωτάει;

-Δεν θυμάμαι, απαντάει ο οδηγός. Αλλά όπου κι αν πήγαινα φαίνεται πως άργησα, γιατί όλοι γυρίζουν πίσω...... *******************************

Ο ασθενής και ο γιατρός και το AIDS

Ήταν κάποιος που είχε AIDS. Πάει στο γιατρό και του λέει απειλητικά:

- "Γιατρέ θέλω να μου βρεις θεραπεία".

- "Αποκλείεται", λέει ο γιατρός, "Αυτή η ασθένεια είναι ανίατη! Θα πεθάνεις".

- "Τι είπες;;; Η μου βρίσκεις θεραπεία ή πάω και το κολλάω σε 100 άτομα πριν πεθάνω", λέει ο ασθενής.

- "Μα, περίμενε να διαπραγματευτούμε", του λέει ο γιατρός.

Τίποτα λέει ο ασθενής, είμαι ανένδοτος.

- "Καλά, πήγαινε κάνε 40 αμμόλουτρα", του λέει ο γιατρός.

- "40 αμμόλουτρα; θα βοηθήσουν τα αμμόλουτρα;"

- "Όχι, λέει ο γιατρός, αλλά τουλάχιστον θα συνηθίσεις το χώμα

**************************

Οι νταλικέρηδες

Συζητούν 3 νταλικέρηδες. Λέει ο ένας:

- Πάω σπίτι μου να το κάνω με τη γυναίκα μου, μπερδεύομαι από τις πόρνες που πήγαινα, και βγάζω και της δίνω ένα πεντοχίλιαρο.

Κι αυτή μου σπάει το χέρι.

Λέει ο δεύτερος:

- Εμένα μου έσπασε το πόδι.

Λέει και ο τελευταίος:

- Εμένα μου έδωσε ένα χιλιάρικο ρέστα!

***************************

Στο ίδιο βαγόνι

Στο ίδιο κουπέ ενός τρένου βρίσκονταν ένας Έλληνας και ένας Γερμανός. Απέναντι τους κάθονταν μια γριά 80 χρόνων και μια γκομενάρα 20. Την λιγουρεύονταν ο Έλληνας με τον Γερμανό αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί ήταν η γριά μπροστά. Κάποια στιγμή το τρένο περνάει μέσα από ένα σκοτεινό τούνελ και ξαφνικά ΣΠΛΑΑΑΤΣ!! Ακούγεται μια σφαλιάρα που έπεσε. Σκέφτεται ο Έλληνας:

- "Ατιμος ο Γερμανός πήγε να βάλει χέρι στην κοπέλα και αυτή τον χαστούκισε."

Σκέφτεται ο Γερμανός:

- "Εγώ την σφαλιάρα κατά λάθος."

Σκέφτεται η κοπέλα:

- "Αυτοί οι δυο μαλάκες πήγαν να μου βάλουν χέρι αλλά κατά λάθος το έβαλαν στη γριά."

Σκέφτεται η γριά:

- "Κουφάλα Γερμανέ απ την Κατοχή στη χρωστούσα!!"

**************************************

Ο καυγάςΤρεις βδομάδες μετά το γάμο ΑΥΤΗ τηλεφωνάει στην πιο καλή της φίλη

-Μαρία, χθες ο άντρας μου κι εγώ είχαμε έναν φοβερό καυγά.

-καλμάρισε, καλμάρισε, τα πράματα δεν είναι ποτέ τόσο άσκημα όσο

φαίνονται! Κάθε γάμος αργά ή γρήγορα έχει και τους καυγάδες του!

-το ξέρω......αλλά, μού λες, τι θα κάνω με το πτώμα;

**************************************

Ο μαρτυριάρης!

Ήταν ένας κύριος που κάθε πρωί που πήγαινε στη στάση να πάρει το λεωφορείο να πάει στη δουλειά του, τον περίμενε ένας τύπος που του έπιανε το μάγουλο και του έλεγε σιγανά:

- Α! ρε κερατούκλη...

Αυτό γινόταν κάθε μέρα, ώσπου ο άνθρωπος ανήσυχος ρωτάει τη γυναίκα του τι μπορεί να συμβαίνει.

- Και πού θέλεις να ξέρω εγώ; του απαντάει εκείνη εκνευρισμένη και εκείνος ησύχασε.

Την άλλη μέρα το πρωί στη στάση του λεωφορείου ο γνωστός τύπος του πιάνει πάλι το μάγουλο και του λέει:

- Α! ρε κερατούκλη...είσαι και μαρτυριάρης!!
 
Ημερομηνία προσθήκης: 30 / 05 / 2013
Προστέθηκε από: Αγγελική
Καλαμαριά


Προσθήκη ενός Άρθρου
* τα πεδία αυτά είναι απαραίτητα.
Το όνομά σας:*
(το επώνυμο δεν είναι απαραίτητο)
Διεύθυνση Email:*
(το email σας δε θα δημοσιευτεί)
Η τοποθεσία σας:
Κωδικός Ασφαλείας:
Εισαγωγή Κωδικού Ασφαλείας εδώ:*
Γράψτε ένα άρθρο παρακάτω:*
   
© 2012 - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ